U KUMROVCU S TITOVIM UNUKOM SMO PROBALI BROZOVO OMILJENO JELO! Maršal ga je sam KUVAO i simbol je Hrvatske (RECEPT)

tito

U KUMROVCU S TITOVIM UNUKOM SMO PROBALI BROZOVO OMILJENO JELO! Maršal ga je sam KUVAO i simbol je Hrvatske (RECEPT)

*Josip Broz Tito i Joška Broz / Foto: Filip Plavčić / Profimedia

Evo šta je voleo da jede maršal.

Odavno je poznato da je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio veliki hedonista. Voleo je tompuse i viski, jedini je čovek koji je pušio u Beloj kući, ali za ovu njegovu tajnu niste znali.

Sa unukom Josipa Broza Tita otišli smo u Kumrovec, na mesto gde se maršal rodio kako bi što bolje istražili lik i delo doživotnog predsednika SFRJ.

PROČITAJTE JOŠ: LEPO SE JELO: Na dvoru Nemanjića se SLUŽILA i OVA HRANA, a nije samo meso! RAZNOVRSNOST će vas iznenaditi

Josip Joška Broz je za Espreso pored mnogih tajni iz Titovog doba, a koje ćemo objaviti u narednim danima u velikom video intervjuu otkrio nam je i šta je maršal voleo da jede.

-Njegovo najomiljenije jelo bila je Zagorska štrukla. Nju je obožavao. često ju je i sam pravio. Nas dvojica kada se iskrademo obezbeđenju i odemo na planinu ili negde u neki vikendicu on nam je to spremao – kaže nam Joška Broz i dodaje:

– Štrukla je ono što je najviše voleo. Podsećalo ga je valjda to jelo na detinjstvo. Nju nikada nije odbio.

*Foto: Filip Plavčić

Zagorska Štrukla je tradicionalno hrvatsko jelo i nalazi se na spisku zaštićenih jela iz Hrvatske.

U Srbiji se štrukle ne prave, a najsličnije jelo je gibanica.

Zagorske štrukle sa sirom – recept:

Sastojci:

Za testo:
-250 g mekog brašna
-1 kašičica soli
-1 jaje
-100 ml mlake vode
-1 kašika ulja

*Foto: Filip Plavčić

Za fil:
-500 g sitnog sira
-1 jaje
-100 ml kisele pavlake
-pola kašičice soli (uskladite sa sirom)
i još
-250 ml slatke pavlake, za preliv

(AtlasPress.rs / Izvor: Espreso.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*