UBIO SE MINISTAR POLICIJE! Šešelj mu rekao da to uradi ispred zgrade Narodne Skupštine! Samoubistva izvršili i sin i žena!

vlajko i sloba

UBIO SE MINISTAR POLICIJE! Šešelj mu rekao da to uradi ispred zgrade Narodne Skupštine! Samoubistva izvršili i sin i žena!

*Foto: EPA/STR
Vlajko Stojiljković i Slobodan Milošević

Stojiljković je pucao sebi u glavu 11. aprila 2002. godine posle usvajanja zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

Pre dva dana navršilo se 18 godina od samoubistva Vlajka Stojiljkovića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Srbije za vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Stojiljković je pucao sebi u glavu 11. 4. 2002. ispred zgrade Narodne Skupštine, dana kada je usvojen zakon o saradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu. Preminuo je u beogradskom Urgentnom centru 13. 4.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE TITOVA PRAUNUKA: Glumila je u seriji, a evo šta je nasledila od pradede (FOTO)

– Ko danas se sećam. Mi svi u poslaničkom klubu SPS, tu i Nikola Šainović, Milutin Mrkonjić, Branislav Ivković, Gorica Gajević, mislim i Zoran Lilić, i Stojiljković kaže da hoće da se ubije, a Šešelj mu objašnjava da to uradi pred Skupštinom, jer će biti bolje medijski propraćeno. Svi su se smejali. Prošlo je nekoliko dana, a on me je pozvao i ponovio da hoće da se ubije zbog Haga. Rekao sam mu: „Pusti, i žene idu u zatvor“ – ispričao je za “Kurir” pre nekoliko godina bivši poslanik SRS, Filip Stojanović.

Vlajko Stojiljković se ubio 11.4.2002. godine ispred Skupštine Srbije
*Foto: EPA/Saša Stanković
Vlajko Stojiljković se ubio 11.4.2002. godine ispred Skupštine Srbije

On se tom prilikom prisetio poslednjeg dana života nekadašnjeg ministra policije protiv koga je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu 27. 5. 1999. godine za zločine na počinjene tokom rata na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: TOMA FILA JE DOŠAO DO TAJNIH TITOVIH SPISKOVA: Za zemlju bi ovo moglo imati nesagledive posledice

– Dao mi je tri koverte. Od tada, često smo se viđali, na dva-tri dana, i stalno je ponavljao da hoće sebi da oduzme život. Međutim, nikad nisam to shvatao ozbiljno.

Tog kobnog 11. aprila, Stojiljković je zadržavao Stojanovića na izlazu iz Skupštine više od pola sata.

Protiv Stojiljkovića je bila podignuta optužnica pred sudom u Hagu
*Foto: EPA/Saša Stanković
Protiv Stojiljkovića je bila podignuta optužnica pred sudom u Hagu

– On se ubio praktično pred mojim očima. Tada je izglasan zakon o Hagu. Čekao me je na izlazu, dao mi tri koverte, pisma, i rekao da je jedno za mene, drugo za novinare i treće za Šešelja. Skoro 35 minuta bili smo ispred Skupštine na izlazu. Prolaze poslanici: „Zdravo, Vlajko, zdravo, Vlajko.“ U jednom trenutku ja mu kažem da moram da idem, a on mi na to odgovori: „E sad možeš da ideš.“ Zaplakao je, zagrlio me i poljubio i ja sam krenuo – ispričao je Stojanović i dodao:

PROČITAJTE JOŠ: Obišao ceo svet, a ovde nije hteo da dođe: Zašto je Tito ovaj grad u Srbiji izbegavao u širokom luku?

– Međutim, kao da vučete lastiš. Krenuo sam, okrenuo se, čuo pucanj i počeo da plačem. Svi su izašli. Video sam da leži dole, krv mu je išla iz slepoočnice, a pištolj mu je bio na grudima.

– Odmah sam javio Šešelju. On je tada išao za Kruševac, dao mi je instrukcije šta da radim.

Vlajko Stojiljković (u sredini), Milan Milutinović (levo), Gorica Gajević (desno)
*Foto: EPA
*Vlajko Stojiljković (u sredini), Milan Milutinović (levo), Gorica Gajević (desno)

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, je ispričao jednom prilikom da je upravo on sugerisao Stojiljkoviću da samoubistvo izvrši ispred Skupštine Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: TITOVA MAPA “VELIKE JUGOSLAVIJE”: Broz je planirao da pravi najveću SILU U EVROPI, ali za ovo se nije znalo! (VIDEO)

– Pošto je rekao da hoće da se ubije na groblju Oslobodilaca Beograda, sugerisao sam me da to uradi pred Skupštinom jer će biti odlično medijski propraćeno – kazao je Šešelj.

Posle tog događaja porodicu Vlajka Stojiljkovića je pratila tragična supruga pošto su u kasnijim godinama samoubistva izvršili i njegova supruga i njegov sin.

Sahrana Vlajka Stojiljkovića
*Foto: EPA/Saša Stanković
Sahrana Vlajka Stojiljkovića

Stojiljkovićev sin Vladimir se 2004. ubio u svom stanu na Bulevaru Mihaila Pupina na Novom Beogradu, dve godine pošto je njegov otac izvršio samoubistvo.

Prva supruga Vlajka Stojiljkovića Jelisaveta obesila se pre više od 20 godina u podrumu stambene zgrade u Požarevcu, gde su tada živeli. Učestvovala je u političkom životu, iz kog se povukla kada je osetila da ima psihičke probleme. Od četvoročlane porodice Stojiljković ostala je samo ćerka Sandra.

(AtlasPress.rs / Izvor: Espreso.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*