KAZANOVA je za ovo piće tvrdio da VRAĆA MUŠKU SNAGU, ubija i VIRUSE i dostupno je u SRBIJI

kvas

KAZANOVA je za ovo piće tvrdio da VRAĆA MUŠKU SNAGU, ubija i VIRUSE i dostupno je u SRBIJI

*Foto: Ruski travar

U svakoj kući ga prave na svoj način, a sačuvani su i stari recepti manastirskih i carskih kvaseva.

“Dobar kvas je za zdravlje spas”, – kažu Rusi, i nimalo ne preteruju. Stotinama godina ovaj napitak je spašavao ljude od opakih bolesti, među kojima su tifus i kolera. U trećem mileniumu kvas još uvek ostaje omiljeno piće za Ruse. U svakoj kući ga prave na svoj način, a sačuvani su i stari recepti manastirskih i carskih kvaseva.

*Foto: Piksabej
Vraća moć

Kada je Đakomo Kazanova 1765. godine putovao u Moskvu, bio je iscrpljen zbog loših puteva. Spora vožnja u kočijama po blatu i rupčagama zamalo je ubila poznatog avanturistu, ali snaga mu se brzo vratila čim je popio malo osvežavajućeg napitka koji se zvao “kvas”.

Kazanova je bio oduševljen kvasom!

– Ovo piće me je oduševilo! Ono je mnogo bolje čak i od konstantinopolskog šerbeta. U Rusiji sve gazde insistiraju da njihove sluge piju ovaj ukusan i hranjiv napitak umesto vode… I jeftin je – samo rubalj za veliko bure – pisao je Kazanova u memoarima.

PROČITAJTE JOŠ: Pojačava želju za SEKSOM, snižavaju pritisak, ubijaju viruse i još 7 RAZLOGA zašto ih treba jesti

Kvas od rena povećava seksualnu snagu.

I dan danas kvas (posebno od rena) u Rusiji smatraju odličnim sredstvom za povećanje seksualne snage. Osim toga, ovaj isceljujući napitak se koristi kao lek i preventivno sredstvo protiv mnogih bolesti.

Kao što je primetio Kazanova, kvas su u Rusiji pili češće nego vodu. Konzumiranje sirove vode moglo je da postane uzrok stomačnih tegoba, a ponekad i opasnih epidemija dok je kvas blagotvorno delovao na rad želudca i creva.

Šta je kvas? Kvas je hladno piće dobijeno fermentacijom mlevene raži ili ječma.

Kvas uništava bakterije tifusa i kolere!

Ruski naučnici su kasnije shvhatili da kvas brzo uništava bakterije tifusa i kolere.

I u Sovjetskom Savezu ovaj napitak je bio veoma cenjen. Leti u svakom gradu na svakom ćošku je stajala mala žuta cisterna sa kvasom, ispred koje je uvek čekao veliki red ljudi.

*Foto: Rustki travar
Žuta cisterna

Leti su na ulici cisterne sa kvasom.

Sada mnoge fabrike u Rusiji proizvode ovaj tonizirujući napitak, ali česti su slučajevi prodaje lažnog “hemijskog” kvasa, zato mnogi Rusi, kao i njihovi preci, još uvek prave narodni eliksir po sopstvenim receptima.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto neke žene stare sporije: Ovaj faktor je presudan

Šta sve leči kvas

Klasični kvas od raži sadrži vitamine, važne mikroelemente i aminokiseline. Sprečava razvoj štetnih bakterija, izbacuje iz organizma toksine, poboljšava metabolizam i ojačava imunitet. Kvas se preporučuje kod bolesti želudačno-crevnog trakta. Povoljno utiče na rad kardiovaskularnog i nervnog sistema, povećava tonus i izdržljivost.

Kvas pomaže u borbi sa hipertenzijom, diabetesom, glaukomom i kataraktom. Ako se napitak pravi na osnovu lekovitog bilja, njegova svojstva se znatno povećavaju.

Legenda o snazi

Ovaj napitak je bio poznat još u Drevnom Vavilonu i Egiptu. Postoji legenda da su u ovom napitku crpili snagu i vojnici hunskog vladara Atile. Ali ni u jednoj zemlji kvas nije bio toliko popularan kao u Rusiji. Postoji mnoštvo recepata, hospitalni kvas koji je bio namenjen za ranjenike, pa čak i pravi carski kvas iz arhive dvorskog kuvara imperatora.

Kvas od rena

Kilogram ražanih dvopeka prelijte sa pet litara ključale vode. Ostavite četiri sata da odstoji pa procedite. Dodajte u napitak pola čaše šećera, 40 g pivskog kvasca, 100 g meda i 150 g izrendanog rena.

PROČITAJTE JOŠ: IZBEGAVAJTE OVO POVRĆE: Lekari sigurni da narušava zdravlje i izaziva hipertenziju!

Kvas se uvek čuva u staklenim bocama.

Sve dobro promešajte pa ostavite da odstoji 6-8 sati. Nakon toga prespite kvas u boce od debelog stakla ili plastike. Dodajte u svaku bocu malo suvog grožđa. Nemojte staviti poklopac dok ne primetite mehuriće. Nakon toga zatvorite boce i stavite u frižider da odstoje još 24 sata.

*Foto: Ruski travar
Pravi se od voća, raži, dvopeka, meda…

Voćni kvas

U pet litara vode dodajte dve čaše šećera. Kuvajte pet minuta pa ohladite. Dodajte u napitak kilogram isitnjenog voća (jabuke, kruške, kajsije, višnje i t.d.) i 20 g kvasca. Dobro promešajte pa ostavite dva dana da odstoji na toplom mestu. Nakon toga prespite kvas u staklene boce pa ohladite.

Kvas od lekovitih trava se pravi kao voćni.

Na isti način možete napraviti kvas od lekovitih trava. U ovom slučaju umesto voća dodajte u napitak 1 l prethodno napravljenog čaja od nane, kamilice, šipurka ili drugog bilja koje vam odgovara.

PROČITAJTE JOŠ: Ni ne slutite koliko je dobro jabukovo sirće za kožu: Za mesec dana uklanja i najdublje bore ako se ovako koristi! (PRIMENA)

Carski kvas

Dve čaše ražanog brašna i pola čaše ražanog slada prelijte sa 250 ml ključale vode. Napravite testo srednje gustine, pokrijte ga krpom i ostavite sat vremena da odstoji. Dobro zagrejte rernu pa isključite. Stavite u zagrejanu rernu testo da se zgusne. Nakon četiri sata izvadite testo, dodajte u  250 ml ključale vode, dobro promešajte i ostavite 24 sata da odstoji.

Posle tri dana može da se pije!

Dodajte u testo čašu suvog grožđa i pet litara vruće vode. Dobro promešajte pa sačekajte da odstoji osam sati. Kada počinje proces fermentacije, procedite kvas pa ostavite još 24 sata da odstoji. Nakon toga dodajte u kvas dve čaše meda, dobro promešajte pa sačekajte još 5-6 sati. Prespite u staklene boce, dobro zatvorite i stavite na hladno mesto. Nakon tri dana možete konzumirati napitak.

(AtlasPress.rs / Izvor: magazin.novosti)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*